Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Een sollicitatieprocedure neemt veel tijd in beslag. Omdat een het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature bestaat uit diverse activiteiten. Denk hierbij aan:

  • Opstellen van een vacaturetekst
  • Sollicitatiebrieven en CV’s lezen
  • Uitnodigen of afwijzen van kandidaten
  • Eerste sollicitatiegesprekken voeren
  • Tweede ronde sollicitatiegesprekken
  • Referenties checken
  • Eventueel een assessment / medische keuring

Om tijd te besparen aan het begin van het proces, wordt aangeraden om de vacaturetekst direct goed op te stellen. Bespaar jezelf tijd door sollicitaties te vermijden die niet bij de vacature of jouw bedrijf passen. Dit klinkt makkelijker dan het is. Onderstaand enkele tips je hierbij kunnen helpen.

Tips bij het schrijven van een vacature

Concrete omschrijving

Wees concreet over de functie-inhoud. Wat houdt de functie in? Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jouw nieuwe medewerker uit? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden en wat verwacht je van hem/haar? Komt hij/zij in een team te werken? Hoe groot is het team en wat zijn hun functies. Met wie heeft hij/zij dagelijks te maken? Geef een goede indicatie van het maandsalaris en een overzicht van secundaire arbeidsvoorwaarden (pensioenregeling, vakantiedagen, laptop/telefoon van de zaak, leaseauto enz.

Schrijftaal versus spreektaal

Gebruik spreektaal in de vacature. Dat ‘spreekt’ een sollicitant meer aan en komt persoonlijker over. Een voorbeeld van een vacature in spreektaal (van Gebr. Van Aarle uit Schijndel): “Vind je het belangrijk om fit te blijven maar heb je geen zin om de hele tijd in de sportschool te hangen? Kom dan een paar keer in de week ‘trainen’ bij ons! Met bananendozen van 18 kg, aardappelkisten van 20 kg en sinaasappelkisten van 15 kg is deze job fysiek behoorlijk pittig. Voor de order van één klant ‘lift’ je al snel een paar honderd kilo. En treuzelen is er niet bij, want de vrachtwagen moet op tijd kunnen vertrekken met alle orders voor die route. Best een uitdaging, maar die ga jij toch zeker niet uit de weg?”

Duidelijke functietitel

De functietitel is het eerste dat een kandidaat leest. Spreek de titel niet aan, dan wordt de vacature niet gelezen. Of je trekt de verkeerde sollicitanten aan. Wees duidelijk en concreet. ‘Magazijn medewerker’ is bijvoorbeeld duidelijker dan ‘Employee warehouse’. 

Vertel over jouw bedrijf

Het gaat medewerkers er niet alleen om hoeveel ze gaan verdienen en het aantal vakantiedagen. Ze willen op een verjaardagfeestje met trots vertellen over hun werkgever. Wat heb je als bedrijf bereikt? Wat zijn de ambities? Wat voor type mensen werken er? Wat voor sfeer hangt er in het bedrijf? Wat is het werkgebied? Vermijd lege termen zoals “Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan”. Geef concrete voorbeelden zoals: “Jaarlijks doen we als bedrijf mee aan World Cleanup Day. We verzamelen dan met alle medewerkers zoveel mogelijk zwerfvuil”. Of “Aan het begin van je eerste werkweek ontvang je een beker met jouw naam erop. Want we gebruiken geen plastic wegwerpbekertjes”.

Verkoop jouw vacature

Verplaats je in jouw ideale kandidaat. Waarom zou hij/zij bij een bedrijf willen werken? Probeer de vacature aan jouw perfecte kandidaat te verkopen.

Beperk de eisenlijst

Een lange eisenlijst kan kandidaten afschrikken. Zet een vaardigheid of diploma alleen op de eisenlijst als deze echt benodigd is.

 

Vacaturetekst gereed? Plaats uw vacature op WerkinBernheze.nl en vind de beste kandidaten uit Heesch, Heeswijk-Dinther en omgeving.