Tips voor een wervende vacaturetekst

Tips voor een wervende vacaturetekst

Je bent op zoek naar personeel, maar hoe krijg je nou de perfecte kandidaat gevonden? Hoe val je op tussen alle vacatures? Een vacaturetekst is ontzettend belangrijk. Het is het eerste waarmee een potentiële kandidaat met jouw bedrijf in aanraking komt. Maar hoe schrijf je een wervende vacaturetekst? Hieronder lees je de voorbereiding voordat je een vacaturetekst gaat schrijven, welke onderdelen er in de tekst terug moeten komen en krijg je nog een aantal tips.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede vacaturetekst schrijven is niet makkelijk. Maar een goede voorbereiding is het halve werk! Voordat je de tekst gaat schrijven is het van belang dat je een compleet functieprofiel hebt opgesteld. Een functieprofiel is een lijstje met gewenste ervaring, eigenschappen, vaardigheden en competenties waaraan de werknemer moet voldoen om de gevraagde functie uit te kunnen oefenen. Hier kan je de vacaturetekst op aansluiten en gericht een kandidaat zoeken.

6 onderdelen in een vacaturetekst

Een wervende vacaturetekst bestaat uit zes onderdelen. Zo is deze makkelijk te scannen en te lezen. Zorg ervoor dat de volgende onderdelen aan bod komen:

 1. Functietitel

Het eerste wat de lezer leest: de titel. Ontzettend belangrijk. Wanneer de functietitel de lezer aanspreekt, zal de lezer verder gaan lezen. Of voor je het weet, al verder gaan scrollen. Beschrijf de functietitel specifiek en helder. Bedenk wat de kandidaat in een zoekmachine intypt wanneer hij op zoek zou gaan naar de gevraagde functie. Kijk eventueel bij andere bedrijven en gebruik dit als inspiratie.

 1. Functieomschrijving

Werkzoekenden willen precies weten wat er van hen wordt verwacht, wat de verantwoordelijkheden zijn en hoe de werkdag eruit ziet. Aan de hand hiervan bepaalt de kandidaat of de vacature bij hem of haar past en wel of niet gaat solliciteren. Eerlijkheid en transparantie is hierbij erg belangrijk! Verwerk in de functieomschrijving de verantwoordelijkheden, belangrijkste taken, werkzaamheden, het team en een omschrijving van een typische werkdag.

 1. Functie-eisen

Benoem de belangrijkste functie-eisen. Som drie tot maximaal zeven punten op waar de kandidaat aan moet voldoen. Denk hierbij aan opleiding, werkervaring en competenties. Maak de lijst niet te lang, hierdoor kunnen potentiële kandidaten denken dat ze niet geschikt zijn.

 1. Aanbod

De kandidaat is natuurlijk ook benieuwd wat het bedrijf te bieden heeft. Benoem het dienstverband, het aantal uren per week en primaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan salaris, werktijden en vakantiedagen. Beschrijf ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verlofdagen en pensioenregelingen. Zijn er ontwikkelings- of doorgroeimogelijkheden in deze functie? Vermeld deze ook.

 1. Bedrijfsinformatie

Geef ook informatie over het bedrijf. De kandidaat wil graag weten in wat voor bedrijf hij of zij terecht komt. Wat voor bedrijf is het, welke producten of diensten worden er verkocht en waar staan jullie voor? Beschrijf de organisatie en werksfeer, zodat de kandidaat kan proeven hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Ben hierin eerlijk & transparant door bijvoorbeeld een quote van een collega toe te voegen.

 1. Sollicitatieproces

En tot slot: benoem hoe diegene kan solliciteren, hoe het sollicitatieproces er verder uitziet, wie de contactpersoon is (voor eventuele vragen) en wat de sluitingsdatum van de vacature is. Een stukje verwachtingsmanagement. Dan weet de kandidaat precies wat hem of haar te wachten staat in het hele proces.

 

Bekijk een voorbeeld van een vacaturetekst (PDF).

 

15 Tips voor een wervende vacaturetekst

Om af te sluiten nog 15 handige tips om een wervende vacaturetekst te schrijven.

 • Maak de vacaturetekst niet langer dan 1 A4’tje
 • Verdeel de tekst in alinea’s en gebruik tussenkopjes
 • Gebruik korte zinnen en opsommingstekens
 • Ben concreet in wat je te bieden hebt
 • Maak duidelijk wat voor bedrijf je bent
 • Maak duidelijk waarom de kandidaat juist bij jou moet solliciteren
 • Neem de tijd om de tekst te schrijven en raffel het niet te snel af
 • Weet voor wie je schrijft. Kies een doelgroep en stem de inhoud én schrijfwijze van de vacaturetekst daarop af
 • Spreek mensen met een gelijkwaardige functie om de functieomschrijving te kunnen bepalen
 • Kies de functietitel zorgvuldig. Een (te) lange of creatieve functietitel kan vraagtekens oproepen
 • Stel niet te veel eisen. Het zou fantastisch zijn als de kandidaat daar allemaal aan kan voldoen, maar het schrikt vooral af
 • Wees eerlijk en transparant. Vertel de waarheid en maak het niet mooier dan dat het is. Dit kan bij de kandidaat tegenvallen en zorgen voor onvrede
 • Gebruik geen vaktermen. Maak informatie concreet en gebruik woorden die je in een normaal gesprek ook gebruikt
 • Laat de tekst lezen aan iemand met een gelijkwaardige functie. Kan hij of zij zichzelf erin vinden? Wat kan anders?

 

Vacature plaatsen?

Nu ben je er klaar voor om jouw vacaturetekst te schrijven en te plaatsen. Ga aan de slag om om jouw vacature te schrijven in jouw account.

Maak een vacature

Goud

20 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

5 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 75% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Zilver

10 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

2 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 65% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Brons

5 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

1 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 60% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Basis

3 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

Tot 50% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen