Hoe maak ik een goede, onderscheidende cv

Hoe maak ik een goede, onderscheidende cv?

 

Wanneer je gaat solliciteren wordt er naar jouw cv gevraagd. Maar wat is een cv? Wat moet er in een cv? En hoe kan je een onderscheidende cv maken? Na het lezen van onderstaande tekst weet jij hoe je een goede en onderscheidende cv kan maken.

Wat is een cv?

Waar je ook gaat solliciteren, er wordt altijd naar een cv gevraagd. Maar wat is een cv? Cv staat voor curriculum vitae, wat Latijns is voor levensloop. Jouw cv is dus een samenvatting van jouw leven op het gebied van jouw carrière. Hierin staan naast persoonlijke gegevens ook werkervaring, opleidingen, vaardigheden en andere belangrijke kwaliteiten en kwalificaties. Het is een overzicht om een werkgever in één oogopslag een beeld van jezelf te geven. Aan de hand hiervan kunnen ze beoordelen of je een geschikte kandidaat bent voor de functie waar ze naar op zoek zijn. De werkgever of recruiter bekijkt jouw cv, voordat hij de motivatiebrief gaat lezen. Ontzettend belangrijk dus!

Wat moet er in een cv?

In jouw cv staan belangrijke gegevens waardoor de werkgever of recruiter kan bepalen of jij bij de functie past. Het doel is dan ook dat hij of zij nieuwsgierig van wordt en jou uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Maar wat moet er in een cv staan?

  1. Persoonlijke gegevens

De lezer wil weten wie je bent. Hierin vermeld je: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats. Voeg eventueel een link naar jouw LinkedIn-pagina (indien up-to-date) en eigen website toe.

 

  1. Een foto

Voeg een foto van jezelf toe. Kies een foto waarop je gezicht goed zichtbaar is, waar je alleen op staat en er representatief uitziet. Dus geen groepsfoto, foto waar je ergens in de verte te zien bent of een zonnebril op hebt.

 

  1. Opleiding met stages

Laat zien welke opleidingen je hebt gevolgd en afgerond. Denk hierbij aan middelbare school, vervolgopleidingen en bijpassende stages. Vergeet hierbij je stages niet. Dit zegt al iets over jouw kennis en ervaring. Zet de opleiding die je het meest recent hebt afgerond bovenaan. Hoe verder terug in de tijd, des te verder naar onder. En dus niet andersom!

 

  1. Werkervaring

De werkgever of recruiter is erg benieuwd naar jouw werkervaring. Vermeld hier dus al jouw werkervaring, ook hier zet je de meest recente werkervaring bovenaan. Heb je veel werkervaring? Zet hier dan alleen de werkervaring die relevant is voor de vacature. Geef de titel van de functie, hoe lang je er hebt gewerkt en een samenvatting van jouw werkzaamheden.

 

  1. Vaardigheden

Vaardigheden komen ook in je cv terug. Denk hierbij aan het werken met specifieke programma’s of bepaalde activiteiten waar je goed in bent.

 

  1. Cursussen, trainingen, rijbewijzen en certificaten

Heb je cursussen en trainingen gevolgd en (eventueel) een certificaat behaald? Vermeld deze ook op je cv. Hierbij kan je denken aan een heftruckcertificaat, (vrachtwagen)rijbewijs of bijvoorbeeld een training plannen & organiseren. 

 

  1. Overig: talen, vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten en hobby’s

Benoem eventueel de talen die je spreekt, vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten en hobby’s. Dit geeft nog meer informatie over wie jij bent als persoon. In dit onderdeel kan je ook inspelen op de vacature. Moet je ergens aan voldoen? Denk aan het spreken van bijvoorbeeld Nederlands én Engels. In dit onderdeel kan je aangeven welke talen je spreekt.

 

  1. Referenties

De mening en ervaring van een vorige werkgever is ontzettend belangrijk. Zij kunnen nou eenmaal precies vertellen hoe jij bent en als werknemer functioneert. Is er iemand die voor jou een goed woordje zou kunnen doen? Vraag of je hem of haar als referentie op je cv mag zetten.

 

Wil je jouw cv eruit laten springen? Dat kan! Voeg iets extra’s toe. Denk hierbij aan een kort stukje wat jou als persoon omschrijft. En misschien nog belangrijker: een mooie lay-out. Een cv in Word kan, maar dan val je niet op. Maak een creatief cv!

 

Gebruik onze eigen cv-tool

Een cv maken is misschien niet zo makkelijk en iets waar je op zit te wachten. Daar hebben wij een oplossing voor: onze eigen cv-tool! In jouw eigen account maak je binnen 5 stappen een professioneel cv. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van jouw gegevens en jouw cv wordt door de tool zelf samengesteld. Ja, zo simpel kan het zijn! Klik hier om jouw cv te maken.

Heb jij jouw cv al in orde en ben jij op zoek naar een baan? Bekijk hier een overzicht van de actuele vacatures.

Voorbeeld cv

 

Goud

20 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

5 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 75% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Zilver

10 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

2 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 65% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Brons

5 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

1 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 60% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Basis

3 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

Tot 50% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen